Velg en side

Som innbyggere i Sandefjord kommune, har vi alle anledning til å stille politikerne våre spørsmål vi måtte ha. Dette gjøres i forbindelse med et kommunestyremøte. Spørsmålene man ønsker å stille må være kommunen i hende 3 arbeidsdager før møtet. Dette har vi benyttet oss av.

Her er det vi sendte til ordfører og samtlige gruppeledere av de politiske partiene i Sandefjord, spørsmålene våre ble lagt frem av Tonje Holberg og ble rettet til ordføreren i kommunestyremøtet den 27.04.23:

Angående Arkeologisk rapport Vesterøya  

10.01.23 ble den arkeologiske registrerings rapporten skrevet av Kathrine Fimreite angående Gårdsnummer og bruksnummer 110/2 og 111/2 ferdig og således levert Sandefjord kommune fra Vestfold og Telemark fylkeskommune. 

Sagt med andre ord, omhandler rapporten den tomten kommunen har vedtatt å bygge ny storskole på Vesterøya på.  Arbeidet med rapporten innebar overflateregistrering, prøvestikking og maskinell sjakting. 

Det ble gjort en rekke funn av kulturhistorisk arv, mer konkret ønsker vi her å fokusere på konklusjonen i rapporten, slik at alle får med seg omfanget av dette. 

Det er registrert en automatisk fredet kulturminnelokalitet

Lokaliteten er et bosetning- aktivitetsområde fra bronsealder til jernalder. På lokaliteten er det registrert 41 enkelt minner. 

Det dreier seg om 2 kulturlag, 7 dyrkingslag med ardspor under, 1 dyrkningsflate, 12 kokegroper, 12 nedgravninger og 7 stolpehull. 

Det er funnet totalt 303 flint på lokaliteten, samt 4 bergartsavslag, 1 kvartsavslag og 5 keramikkskår. 

Lokaliteten er C 14-datert til å strekke seg fra bronsealder til jernalder. 

Fra lokaliteten er det gjort 4 stk. C14-dateringer: 

-Kokegrop, Askeladden ID 290029-15, er C14-datert til 772-951 e.Kr. dvs. vikingtid. 

-Dyrkingslag, Askeladden ID290029-4, er C14-datert til 321-201 f.Kr. dvs. førromersk jernalder 

-Kulturlag, Askeladden ID 290029-1, er C14-datert til 1005-898 f.Kr. dvs. yngre bronsealder. 

-Kulturlag, Askeladden ID 290029-40, er C14-datert til 357- 174 f.Kr dvs. førromersk jernalder. 

Årsaken til at man i det hele tatt var klar over at det ble gravd, er at vi bor i området og benytter det flittig. For å få tak på rapporten tok vi på privat initiativ først kontakt med arkeologisk seksjon, kunsthistorisk museum ved Universitetet i Oslo og ble deretter satt i kontakt med fylkeskommunen for å få den tilsendt. Vi ble da gjort oppmerksom på at videre og grundigere undersøkelser vil gjennomføres av kulturhistorisk museum på oppdrag fra Riksantikvaren i august/september 2023.  Vi fikk også en klar forståelse av at denne rapporten burde vært å finne på kommunens hjemmesider. Som kjent er kommunens verdier ansvarlighet og åpenhet, i tråd med disse verdiene forventet vi å finne rapporten ganske enkelt ved for eksempel å benytte oss av roboten Kari. 

Spørsmål 1: 

Vi ønsker oss en skriftlig og muntlig begrunnelse med årsaksforklaringer til at vi ikke har lyktes i å få tak i den gjennom kommunens hjemmeside. 

Og dersom det viser seg at den nå allikevel ligger der, ber vi om at rapporten blir gjort synlig og lett og spore, ved for eksempel et spørsmål til roboten Kari. 

Slik at interesse gruppene kan ledes til den, dersom de så ønsker. 

Spørsmål 2: 

Igjen ønsker vi oss en muntlig og skriftlig redegjørelse. 

a.) Hvilke konsekvenser får en slik utgraving for tidsplanen /framdriftsplanen for byggestart av påtenkt / vedtatt storskole på Vesterøya?  

b.) Vi går ut ifra kommunen ikke har tenkt å foreta byggetekniske inngrep, som gravestart eller liknende, før de varslede geologiske utgravninger er foretatt høsten 2023. Og en rapport er fremlagt? 

Vi som stiller spørsmålet, vil følge opp gjennom kommunikasjon med Fylkes-arkeolog og Universitetet i Oslo. 

Med Vennlig Hilsen 

Tonje C. Holberg og Henrik A. Hesselroth 

Svar fra Ordfører:

«Brev fra Fylkeskommunen «Resultat av arkeologisk registrering, datert 02.02.23, med blant annet vedlegg rapport fra arkeologisk registrering er ført inn på reguleringssaknr. 22/37827 dok 22. Brevet med vedlegg er tilgjengelig via postliste.

Rapporten var ikke klar til 1. gangs behandling av reguleringsplanen. Men vi fikk uttalelsen til fylkeskommunen som oppsummerte innholdet. I tillegg er det planbeskrivelsen, som fulgte planforslaget, omtalt funnene og utgravingene på en utførlig måte. Uttalelsen til fylkeskommunen og planbeskrivelsen har fulgt saken på høring/offentlig ettersyn.

Offentlige dokumenter er enten tilgjengelig eller kan søkes innsyn i via postliste på kommunens hjemmeside. Her kan en søke på saksnummer, tittel, saksbehandler, dato osv. Å søke i postliste kan kanskje være litt krevende første gang en gjør det. Ved henvendelse til dokumentsenteret eller saksbehandler kan en få saksnummer slik at det blir lettere å sette seg inn i en konkret sak. En kan også kontakte saksbehandler for å få dokumenter.

Alle offentlig dokumenter skal også være tilgjengelige via plandialogen ved at en går inn i kartet, velger arealplaner og klikker innenfor planområdet.

Spørsmål 1:

a) Kari er en søkerobot som er utviklet for å kunne søke på kommunens tjenestetilbud. Denne går ikke gjennom dokumentene som ligger i websak, kommunens arkivsystem. Det pågår arbeid med å utvikle nye nettsider og ny søkemotor. Det er Acos som jobber med dette. Fra kommunens side er det ytret ønske om at ny søkemotor også skal gjøre søk i offentlige dokumenter i websak/arkivsystemet. For å se dokumenter i kommunens arkiv må en foreløpig se på postliste, plandialog eller ta kontakt med saksbehandler.

Spørsmål 2:

a) Gjennomføring av utgraving høsten 2023 vil slik vi ser det ikke påvirke fremdriftsplanen.

b) Arkeologisk utgraving må gjennomføres før en starter opp med byggtekniske arbeider. Ved utgraving skal det blant annet tas av matjord på ca. 5 daa. I forbindelse med dette arbeidet kan det hende at en legger matjorda opp i ranker slik at den er klar for transport til der den skal brukes til nydyrking. Hvorvidt en får til en samordning mellom utgraving og tilrettelegging for flytting av matjorda må avklares med museet når det ev. foreligger en vedtatt reguleringsplan.»